En av momentene som etter min mening er mest sentralt er selve grunnbegrepet digital kompetanse. Det er et basalt utgangspunkt å kunne definere hva som ligger i begrepet for å skaffe seg et utgangspunkt for tilnærmning og tanker om hvordan IKT skal fungere i skolesammenheng. Det er åpnebart at begrepet er komplekst og inneholder flere dimensjoner. O.Erstad mener at digital kompetanse i et spenningsfelt mellom skole/ fritid, formell/uformell læring, mediekultur/ institusjonskultur. Denne type kompetanse er med andre ord noe som svever i mellom flere livsområder. Dette gjør etter min mening fenomenet spennende å utforske videre , men også vanskelig å gripe. Selve kompetansedefinisjonen når det gjelder bruk av digitale medier "indikerer handlingsberedskap og dømmekraft som en kombinasjon av ferdigheter, kunnskaper og holdninger". Dette aspektet må bety at begrepet innehholder flere elementer som krever tenkning og kunnskap om grunnleggende ferdigheter, om de digitale mediene i seg selv, om kunnskapsutvikling innen fagområder , som informasjonskilde og om digital dannelse. At definisjonen inneholder aspekter som ferdigheter og dannelse gjør at man etter min menig må definere fenomenet dynamisk. Altså noe som er i stadig forandring som ikke kan defineres statisk. Et sted i artikkelen nennes det at den digitale kompetanse er brobyggeren mellom det elevene lærer om medier på skolen og bruken utenfor skolen. Det som gjør IKT skolen så spennende og utfordrende er at fenomenet finnes i og utenfor skolen samtidig. Teknologien finnes å både i institusjonellt definerte settinger og i svært uformelle sammenhenger.
Viderere synes jeg begrepet media literacy er interessant i artikkelen nevnes visuell, computer, informasjon og nettverks littearcy som aspekter som går inn i en slik definisjon. Disse aspektene er spennede kunnskapsområder eller talenter som må utvikles for å kunne utvikle didgital kompetanse. I skolesammenheng synes jeg det ville være spennende å lage tilnærminger for opplæring innen disse litteraciene.
Av begreper jeg ønsker å huske er digital dannelse og begrepet teknokultur. Dette er også dynamiske begreper som etterhvert må fylles med innhold. Av O . Erstads artikkel leser jeg at digital kompetanse er et svært sammensatt og innholdsmessig komplisert begrep, på en måte kan man få inntrykk av begrepet rommer alt og ingenting. På den annen side ligger det en spennende utfordring ved at begrepet som sagt er dynamisk og må få sin substans over tid. Det er bla annet nenvt i artikkelen at IKT, internett etc er en ny teknologi. Det virker som for meg som man er i startgropa når det gjelder forståelse av hvordan kompetansebegrepet innen dette mediet skal defineres og utformes. Litt uklart og spennende på en gang.
Tuesday, May 27, 2008
Her ligger powerpointpresentasjon
https://files.itslearning.com/data/ntnu/38969/Powerpoint%20presentasjon.ppt
https://files.itslearning.com/data/ntnu/38969/Powerpoint%20presentasjon.ppt
Monday, May 26, 2008
Subscribe to:
Posts (Atom)